(100 % pinot noir)
19 maj 2024 (Fri Vin 2024 i Köpenhamn)
Alessandra Divella är en mycket intressant ung producent från Franciacorta i Lombardiet i norra Italien. Appellationen Franciacorta gör tveklöst bland de bästa mousserande vinerna utanför Champagne, men har främst utmärkt sig genom en tydligt industriell och konventionell vinproduktion och Alessandra Divella vill inte sammankopplas med det. Hon vägrar helt enkelt att kalla sina viner Franciacorta och skriver istället Gussago på sina etiketter, som är den lilla by där hon verkar. Utöver att vara en ung kvinna i en traditionell miljö, där övriga producenter drivs av män, utmärker hon sig med att ha arbetat ekologiskt sedan start. Ingen av hennes föräldrar är vinbönder, så det har inte funnits någon odlingsmark hon kunnat ta över. Istället kunde hon inleda sin verksamhet genom att hyra ett par hektar från en äldre granne. Hon gör uteslutande mousserande viner enligt champagnemetoden och jobbar endast med gamla fat, det vill säga inga ståltankar. Samtliga viner framställs utan dosage.
Alessandra har med sig fem olika viner till Fri Vin 2024. Det som imponerar allra mest är denna Blanc de Noirs baserad på skörden 2019 och i en flaska som blev degorgerad i januari 2024. Rent generellt var skörden 2019 bra, enligt Alessandra, men 2018 var ännu bättre.
Doft: Fruktig doft med inslag av svarta vinbär, björnbär och lite torkad frukt.
Smak: Generös, frisk och mycket torr smak som domineras av svarta vinbär och andra mörka bär. Hög syra, men bra balans. Härlig längd.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2029-2035
Övriga viner:
2020 Blanc de Blancs (100 % chardonnay): Degorgerad i januari 2024. Bra! Relativt generös doft av gröna äpplen, citron och lite brioche. Härligt frisk smak av gröna äpplen. Mycket hög syra, men bra balans.
Betyg idag: 84. Sannolikt bäst: 2027-2033
Dady (2019-bas) (100 % chardonnay): Döpt efter Alessandras smeknamn på sin moster/faster. Till 75 % baserad på skörden 2019 med tillägg av 25 % reservvin. Degorgerad januari 2024. Mycket bra. Fruktig, kryddig och relativt generös. Aromer av päron, gröna äpplen och vanilj. Fin sälta.
Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2029-2034
Ni Nì (2019-bas) (50 % chardonnay, 50 % pinot noir): Döpt efter Alessandras pappa. 75 % skörden 2019 och 25 % reservvin. Degorgerad i januari 2024. Mycket bra! Hallon, körsbär, jordgubbar och gröna äpplen. Trevlig sälta.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2029-2034
Clo Clo (2019-bas) (100 % pinot noir): Rosé döpt efter Alessandras mamma. 75 % skörden 2019 och 25 % reservvin. Degorgerad i januari 2024. Mycket bra! Generös och fruktig med aromer av jordgubbar, körsbär, torkad frukt och brioche.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2029-2034
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar