Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 18 mars 2022

2008 Chartogne-Taillet Heurtebise

(100 % chardonnay)

 

(Inlägg 1 700!)

 

20 oktober 2021 (hemma)

 


 

Heurtebise är en av Chartogne-Taillets härliga vingårdschampagner. Den görs på chardonnay från vingårdsläget Les Heurte Bises, belägen på en blåsig platå i en sydsluttning i odlarens hemby Merfy. Här växer rankorna, som planterades 1972-1985, i en sandstensjord, där de beroende av mängden nederbörd riskerar utsättas för antingen överskott av eller brist på vatten.

 

Alexandre Chartogne använde både ståltank och betongägg till den första jäsningen av den här skepelsen. Därefter lagrades vinet på begagnade 228-liters bourgognefat innan det slutligen buteljerades. Jag köpte den här flaskan i butiken Skål (Pétillant) i Köpenhamn i december 2014. Koden 070814 på korken innebär möjligen att den degorgerades i augusti 2014. Alexandre brukar degorgera sina champagner vid flera olika tillfällen och inte sällan variera mängden dosage mellan dessa tillfällen. I den här batchen valde han 3 g/l.

 


 

Det här är en mycket bra champagne! Den saknar lite intensitet och längd för att få ett ännu bättre omdöme.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och något kryddig. Inslag av persika, vit choklad, krita, citron, ingefära, gula äpplen, brioche och saltlakrits. Efter hand, vid högre temperatur, uppstår tydligt rostade toner med lite knäck.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr med en lätt bitter ton. Gula äpplen, torr citron och persika. Långt senare dyker det även upp en ton av makaroner kokta al dente. Hög årgångstypisk syra.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2021-2027

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar