Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 18 augusti 2024

2016 Louis Roederer Rosé

(62 % pinot noir, 38 % chardonnay)

 

9 december 2023 (på kontoret)

 


 

Louis Roederer Rosé 2016 är en fantastisk champagne! Trots sin ungdom presterar den otroligt bra redan idag.

 

Även om ståltankar dominerar hos Roederer är champagnerna alltid delvis jästa på fat. I den här årgången av roséchampagnen var det 21 % av vinet som fick sin första jäsning på ekfat. Endast 4 % av vinet genomgick den malolaktiska jäsningen. Champagnen är för övrigt gjord på pinot noir från Cumières och chardonnay från Chouilly. Den här flaskan blev degorgerad i februari 2023 med en dosage på 8 g/l.

 

Doft: Komplex doft av mogna röda äpplen, blodgrape, hallon, röda vinbär och koncentrerad jordgubbssaft följs av inslag av lakrits, persika och kex.

 

Smak: Generös, fruktig och torr smak av röda äpplen, jordgubbar, blodapelsin och persika. Bra intensitet, fin energi och trevlig syra.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):

1996: 89 (2018-11-04)

1999: 90 (2022-03-09)

2004: 90 (2019-05-09)

2008: 92 (2023-06-03)

2009: 87(+) (2015-07-03)

2010: 88(+) (2015-12-05)

2011: 85 (2017-03-17)

2012: 89 (2018-11-09)

2013: 89 (2021-08-16)

2014: 88 (2021-08-15)

2015: 90 (2022-03-08)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar