(62 % pinot noir, 38 % chardonnay)
9 december 2023 (på kontoret)
Louis Roederer Rosé 2016 är en fantastisk champagne! Trots sin ungdom presterar den otroligt bra redan idag.
Även om ståltankar dominerar hos Roederer är champagnerna alltid delvis jästa på fat. I den här årgången av roséchampagnen var det 21 % av vinet som fick sin första jäsning på ekfat. Endast 4 % av vinet genomgick den malolaktiska jäsningen. Champagnen är för övrigt gjord på pinot noir från Cumières och chardonnay från Chouilly. Den här flaskan blev degorgerad i februari 2023 med en dosage på 8 g/l.
Doft: Komplex doft av mogna röda äpplen, blodgrape, hallon, röda vinbär och koncentrerad jordgubbssaft följs av inslag av lakrits, persika och kex.
Smak: Generös, fruktig och torr smak av röda äpplen, jordgubbar, blodapelsin och persika. Bra intensitet, fin energi och trevlig syra.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2030-2036
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar