Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 10 augusti 2024

2021 Benoît Munier Coteaux Champenois Les Avats du Levant Avize

(100 % chardonnay)

 

3 december 2023 (hemma)

 


 

Ser flaskan liten ut? Det är den också. Benoit Munier buteljerar sina coteaux champenois på 50 cl-flaskor. Egentligen en ganska smart strategi, åtminstone om man är småskalig som Benoit, eftersom samma mängd vin ger femtio procent fler flaskor (jämfört med traditionella 75 cl-buteljer)!

 

Detta stilla vita vin är gjort på chardonnay från gamla stockar i vingården Les Avats du Levant i Avize. Vinet är spontanjäst och lagrat (11 månader) på fat.

 

Det här är ett mycket bra vin som känns helt drickfärdigt.

 

Doft: Generös och fruktig. Inslag av hav, krita, citronkola (Refreshers) och smör. Dag två även filmjölk.

 

Smak: Syrlig, fruktig, torr och generös smak med härlig sälta. Citron, lime, gröna äpplen och till slut även lite lakrits. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Det finns en anledning till varför de flesta väljer att inte skriva ut text i den här riktningen på sina baksidesetiketter. Bloggen tar inte på sig något ansvar för eventuella nackskador som följer av att man försöker läsa det här!

 

Det här blev därmed mitt första blogginlägg om årgången 2021.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar