Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 16 augusti 2024

Girard-Bonnet A Mi-Chemin (2018/2019)

(100 % chardonnay)

 

5 december 2023 (hemma)

 


 

Girard-Bonnet är en intressant ny producent med bas i Le Mesnil-sur-Oger. Unge Paul Girard (född 1995) är ansvarig för verksamheten, som vilar på vingårdsinnehav från både pappa Philippe Girard och mamma Dominique Bonnet. Pappa Philippe drev tidigare den kooperativanslutna odlarfirman François Girard i Le Mesnil medan mammans marker härstammar från den sedan 1988 nedlagda producenten F. Bonnet Pére & Fils i Oger.

 

Familjens innehav uppgår till tolv hektar, fördelade på odlingar i Le Mesnil, Oger och Vertus. Man har infört ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt och sedan 2022 respektive 2023 är man certifierade. Än så länge säljs merparten av skörden medan Paul fortsätter investera i verksamheten, men målsättningen är att sakta men säkert öka den egna produktionen.

 

A Mi-Chemin (halvvägs, på halva vägen) är Pauls första champagne. Den består av hälften Le Mesnil-sur-Oger från pappans odlingar och hälften Oger från mamma. Denna första utgåva är en 50/50-blandning av årgångarna 2019 och 2018. Den är delvis jäst på ekfat och delvis i ståltank och flaskorna (åtminstone den här) blev degorgerade i december 2021 med en dosage på 2 g/l.

 

När denna text publiceras har Paul hunnit släppa ytterligare två utgåvor av A Mi-Chemin, likaledes årgångslösa Au Bout du Chemin och Mon Village samt årgångschampagnen Recueil Extrait No 1 från 2018.

 

Det här är en mycket bra champagne. Jag ser fram emot att få prova mer från denna spännande producent!

 

Doft: Fruktig och komplex. Inslag av gröna äpplen, citron och krita följs av honungsmelon, kex och lakrits och därefter även päron och rostat bröd.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Relativt lätt och oförlöst. Toner av gröna äpplen, päron och citrus omgärdas av en hög syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar