(62 % pinot noir, 38 %
chardonnay)
5 december 2015
(kontoret)
Doft:
Bärig doft med lätt brända toner. Inslag av röda bär (röda
vinbär och smultron), persika, örter och nötter.
Smak:
Mycket frisk och något utvecklad smak. Persika, röda bär
och lite kex.
Kommentar: Louis Roederers rosé är bland de mest pålitliga på marknaden. En del av vinet,
för den här årgången 21 %, får sin första jäsning på ekfat där man undviker den
malolaktiska jäsningen. Efter buteljering får champagnen ligga minst fyra år på sin
jästfällning innan den degorgeras. Den här flaskan degorgerades i april 2015 med en dosage på 9 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget.
Den här är mycket bra och den är helt klart mer utvecklad än vad
2009:an var vid motsvarande tidpunkt. Och med tanke på att den fortfarande är
så ung kommer den givetvis att fortsätta utvecklas!
Dracks i en Louis
Roederer-provning tillsammans med Vintage 2008 och Cristal 2000. Utgången blev
oväntat jämn, där rosén fick två bäströster av sju och därmed hamnade på delad
andraplats.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2019-2025
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Uppdatering 2024-02-06: Korrigerat andel fatjäst vin och förtydligat degorgeringsdatum.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar