(62 % pinot noir, 38 %
chardonnay)
5 december 2015
(kontoret)
Doft:
Bärig doft med lätt brända toner. Inslag av röda bär (röda
vinbär och smultron), persika, örter och nötter.
Smak:
Mycket frisk och något utvecklad smak. Persika, röda bär
och lite kex.
Kommentar: Louis Roederers rosé är bland de mest pålitliga på marknaden. Den
görs alltid med hjälp av saignéemetoden (skalkontaktsmetoden). En del av vinet,
för den här årgången 15 %, får sin första jäsning på ekfat där man undviker den
malolaktiska jäsningen. Efter buteljering får champagnen ligga fyra år på sin
jästfällning innan den degorgeras. Eftersom 2010 års årgång buteljerades någon
gång under våren 2011, så gissar jag att de flaskor som nu finns tillgängliga
degorgerades någon gång under andra kvartalet 2015. Dosage på 9 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget.
Den här är mycket bra och den är helt klart mer utvecklad än vad
2009:an var vid motsvarande tidpunkt. Och med tanke på att den fortfarande är
så ung kommer den givetvis att fortsätta utvecklas!
Dracks i en Louis
Roederer-provning tillsammans med Vintage 2008 och Cristal 2000. Utgången blev
oväntat jämn, där rosén fick två bäströster av sju och därmed hamnade på delad
andraplats.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2019-2025
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar