Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 24 augusti 2024

Jean Josselin Audace Rosé R. 20

(100 % pinot noir)

 

18 december 2023 (hemma)

 


 

Jean Josselin är en mycket intressant odlare som håller till i Gyé-sur-Seine nere i Côte des Bar. Här har familjen odlat vin sedan 1854 och 1957 började Jean Josselin göra champagne. Jean-Pierre Josselin, son till Jean, tog över ansvaret 1980 och därefter har även hustrun Véronique och barnen Jean-Félix och Lucile blivit delaktiga i verksamheten. Man äger runt tolv hektar odlingsmark, fördelat på fjorton odlingslotter, där man tillämpar ett hållbart arbetssätt. Historiskt sett har pinot noir varit den viktigaste druvan, så som det ofta ser ut här i den södra delen av Champagne, men man har utökat sina innehav av chardonnay och meunier. Till skillnad mot många andra odlare i regionen har man dock valt att inte återplantera pinot blanc. Man producerar 100 000 flaskor per år och sortimentet består för närvarande av sju olika champagner.

 

Audace Rosé är en roséchampagne som är framställd med hjälp av maceration (30 h). Druvorna, 100 % pinot noir, kommer från vingården Beauregard i Gyé-sur-Seine. Champagnen är i praktiken en ren årgångschampagne, i det här fallet baserad på skörden 2020, men får för kort lagring på jästfällningen för att kunna årgångsdeklareras. Ett R (förkortning för récolte, skörd) följt av året på etikettens framsida avslöjar tydligt vilket år det handlar om. Den här flaskan blev degorgerad i februari 2023 med en dosage på 2,5 g/l.

 

Det här är en riktigt härlig och inte minst spännande champagne som tänjer på gränserna. Den rubinröda färgen är riktigt läcker!

 

Doft: Kraftfull och parfymerad. Inslag av rosor, granatäpple, jordgubbar, röda äpplen och salmiak. Till slut uppstår brända toner i form av utblåst stearinljus.

 

Smak: Generös, frisk, bärig och mycket torr smak med tydlig sälta och bra energi. Omogna röda bär, granatäpple, jordgubbar, röda äpplen och efter hand en underbar ton av salmiak. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar