Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 3 augusti 2024

Thierry Fournier Réserve (2016-bas)

(80 % pinot meunier, 10 % pinot noir, 10 % chardonnay)

 

27 november 2023 (hemma)

 


 

Thierry Fournier är en intressant producent som håller till i Festigny i Marnedalen, där bröderna Julien och Maxime Fournier nyligen engagerat sig i verksamheten tillsammans med pappa Thierry och mamma Murielle. Man äger 15 hektar odlingar, fördelade på 45 vingårdslägen i elva byar, varav 7 hektar finns i hembyn. Det man odlar är 80 % meunier, 10 % chardonnay och 10 % pinot noir. Sedan bröderna blev aktiva har man delvis ställt om till ett ekologiskt arbetssätt ute på fälten och i källaren har man börjat använda sig av fat från Bourgogne. Man gör i dagsläget fyra olika champagner: de årgångslösa Réserve, Rosé och Chardonnay samt årgångschampagnen Millésime. Produktionen uppgår till 70-90 000 flaskor per år.

 

Réserve är Thierry Fourniers instegschampagne, som görs på en druvblandning som speglar producentens totala innehav: 80 % meunier, 10 % chardonnay och 10 % pinot noir. Den här utgåvan är till 60 % baserad på 2016 års skörd med tillägg av 40 % reservvin. Flaskan blev degorgerad i maj 2023 med en dosage på 5 g/l.

 

Det här är en bra champagne och en trevlig introduktion till producenten. Den dricks över tre dagar och håller ihop väl. Gissningsvis finns det viss potential om man ger den fyra-fem års lagring eller mer.

 

Doft: Fruktig doft med inslag av mogna äpplen, björnbär, jordgubbar, aprikos och kex som följs av något obestämt från havet. Dag två även klister.

 

Smak: Frisk, fruktig, relativt generös och mycket torr smak med påtagig sälta. Gula äpplen, päron, citron och efter hand även skaldjur. På andra dagen dyker det upp toner av marsipan.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar