(67 % pinot noir, 33 % chardonnay)
16 augusti 2021 (hemma)
Louis Roederer gör sin roséchampagne genom en kombination av maceration och blandning. Man låter helt enkelt pinot noir-druvorna macerera och tillsätter därefter must från chardonnay och låter blandningen jäsa. En del av vinet får alltid sin första jäsning på ekfat och i den här årgången handlar det om 33 %. Lite mer än en femtedel (22 %) genomgick den malolaktiska jäsningen. Roederer brukar degorgera sina flaskor löpande och min butelj fick sin kork i juni 2018. Dosagen uppgår till 8 g/l.
2013 var ett svalt och till stora delar problematiskt år. En mycket sen skörd, som ägde rum från slutet av september till början av oktober, resulterade trots allt i att många kunde plocka druvor av mycket hög kvalitet. Det gällde framförallt för chardonnay från Côte de Blancs.
Roederer verkar ha lyckats mycket bra detta år – både i de erkänt välskötta odlingarna och i källaren – och den här champagnen är ännu ett kvitto på det. Den är redan snudd på fantastisk!
Doft: Komplex, bärig, kryddig och något nötig. Inslag av, i tur och ordning, jordgubbar, hallon, röda äpplen, blodapelsin, steniga mineraler, bröd, bakpulver, smör och lakrits.
Smak: Bärig, frisk, torr och relativt utvecklad. Körsbär och röda äpplen får sällskap av tranbär, cantaloupe och jordgubbar. Härlig intensitet, hög syra och ett långt och mycket torrt avslut.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2025-2032
Mina intryck av andra årgångar:
Mina intryck av Roederers övriga sortiment från 2013:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar