(63 % pinot noir, 37 %
chardonnay)
17 mars 2017 (på
kontoret)
Louis Roederer Rosé
brukar, liksom det vita systervinet Vintage, vara ett mycket säkert kort. Den
görs med hjälp av maceration – de blå pinotdruvornas skal sätter fin färg på
druvmusten – innan man tillsätter ungefär en tredjedel vitt vin (chardonnay)
till den slutgiltiga blandningen. Exakt fördelning mellan pinot noir och
chardonnay varierar en del från årgång till årgång, men lustigt nog brukar det faktiskt
vara en lägre andel pinot noir i årgångsrosén än i det ”vanliga” årgångsvinet –
även om både utseende och smak skvallrar om det motsatta förhållandet. Den här
årgången av Louis Roederer Rosé är till 22 % vinifierad på fat och 13 % av
vinerna har genomgått malolaktisk jäsning. Degorgerad 2016. Dosage på 9 g/l.
Objektivt sett är det
här en mycket bra champagne, men det är helt klart den svagaste årgången jag druckit
av Louis Roederer Rosé.
Champagnen dracks i en
provning tillsammans med Louis Roederer Brut Premier och 2009 Louis Roederer
Vintage. Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2017.
Doft:
Bärig, brödig och relativt diskret med inslag av vinbär, hallon och lite
lakrits.
Smak:
Mycket frisk, tydligt bärig och torr smak av körsbär, hallon, mandlar, röda
äpplen och äppelskal. Lång, torr eftersmak.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2021-2025
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar