(53 % pinot noir, 47 % chardonnay)
9 mars 2022 (hemma)
Det här är en vällagrad och relativt sent degorgerad (maj 2010) flaska av Louis Roederer Rosé 1999. Den är gjord på pinot noir från Cumières och chardonnay från Chouilly. Den är i vanlig ordning delvis fatjäst (26 %) och dosagen uppgår till 10 g/l – 2 gram mer än i aktuell årgång (2015).
Det här är en fantastisk champagne som verkligen känns perfekt utvecklad idag! Den dricks över tre dagar och håller ihop bra.
Doft: Utvecklad, bärig, jordig, kryddig och komplex. Inslag av smultron, rosor, citron, rostat bröd, smör och hasselnötter. Dag två uppstår tydliga inslag av hårt stekt nötkött.
Smak: Utvecklad, bärig, frisk och torr smak med fin intensitet. Söta jordgubbar, hallon, körsbär, blodapelsin och Ahlgrens bilar. En relativt svag syra ger trots allt en balanserad upplevelse.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2017-2023
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till inläggen):
Koden på baksidan gör att man får tillgång till all nödvändig information om champagnen via Louis Roederers app.
Är detta ett nysläpp? Tänker att flaskan ser ut som dom som görs nu..?
SvaraRaderaHej! Ja, det stämmer. Den lämnade Roederers källare i november 2018. De tenderar att släppa äldre årgångar med ojämna mellanrum och använder då den etikett som är aktuell för tillfället. Jag har exempelvis sett Vintage 1990 med fyra olika etiketter genom åren!
RaderaHej, Va spännande, vet du om någon av dom går att få tag på via privatimport?
RaderaInte omöjligt! Du får kontakta importören (Vingruppen i Norden) och fråga.
RaderaTackar!
Radera