Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 8 augusti 2024

2019 Carré Frères Coteaux Champenois Blanc Origine

(100 % chardonnay)

 

2 december 2023 (hemma)

 


 

Domaine Carré Frères i Trépail (Montagne de Reims) är en mycket spännande ny producent. Verksamheten, som har sitt ursprung i odlarfirman Vincent Carré, drivs av bröderna Edouard och Victor Carré. Tillgänglig information är ganska knapphändig och det verkar inte finnas någon hemsida, varken för den gamla eller nya firman. I bloggaren Vintomas eminenta, om än inte helt uppdaterade, guide till Champagnes byar kan man i inlägget om Trépail läsa att Vincent Carré förfogade över mer än tjugo hektar vingårdar.

 

Det här är bröderna Carrés allra första vin, en coteaux champenois som är gjord på chardonnay från hembyn. Årgången är 2019 och vinet fick nästan två års lagring på fat innan det buteljerades i juli 2021.

 

Det här är ett härligt vin! Det bör dock lagras, om någon nu skulle få för sig att tro något annat.

 

Doft: Generös, gräddig, kryddig, något reduktiv och klart komplex doft med lätt brända toner. Inslag av generösa fat, gräddkola, honung, tropisk frukt och trycksvärta följs av gula äpplen, lakrits och lime. På tredje dagen dyker det även upp inslag av päron, pepparkakor och Coca-Cola (doftsuddgummi).

 

Smak: Syrlig, fruktig och torr. Toner av omogen ananas samsas med citron, lime och gula äpplen. Härlig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

När den här texten publiceras har Carré Frères hunnit släppa sina första champagner och även en ny årgång (2020) av denna coteaux champenois. Svensk importör är Winescout.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar