Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 13 december 2023

2016 Philipponnat Coteaux Champenois Mareuil Rouge

(100 % pinot noir)

 

25 mars 2023 (Johan P i Malmö)

 


 

Middagen fortsätter men vinmässigt stannar vi i Mareuil när detta röda vin från Philipponnat serveras.

 

Philipponnat gör i praktiken sitt stilla röda vin varje år, men i första hand för att använda det till sina roséchampagner. I de bästa årgångarna väljer man att släppa det som en coteaux champenois. Av någon anledning skyltar de inte överdrivet mycket med aktuell årgång; det är först när man vänder på flaskan som man hittar ”Lot: 2016” skrivet med ganska små bokstäver. Som namnet antyder kommer druvorna från hembyn Mareuil-sur-Aÿ och vinet får ungefär 12 månaders lagring på ekfat innan det buteljeras.

 


 

Det här är ett mycket bra vin som man absolut inte behöver ha bråttom med, men som i princip känns färdigt att dricka idag.

 

Doft: Generös, bärig och kryddig. Inslag av körsbär, röda vinbär och jordgubbar.

 

Smak: Bärig, frisk och torr smak av mogna körsbär och röda vinbär.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

 

Jag har tidigare druckit årgång 2015 av detta vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar