Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 30 december 2023

Rémy Lequeux-Mercier Un Brin de Meunier (2012-bas)

(100 % pinot meunier)

 

21 april 2023 (BISe i Malmö)

 


 

Det här är första gången jag dricker något från Rémy Lequeux-Mercier. Det är en odlare med hemvist i Passy-sur-Marne i Vallée de la Marne. Rémy utgör den fjärde generationen vinodlare i familjen och har, så vitt jag förstår det, tagit över delar av familjens verksamhet och därefter börjat producera meunierbaserade champagner och en röd coteaux champenois under egen etikett. Han har tillgång till två hektar, fördelade på 5 odlingslotter, som till 92 % är planterade med meunier och 8 % pinot noir. Sortimentet består än så länge av champagnerna Un Brin de Meunier och Les Heurtebises samt det röda stilla vinet Meauleveaux, gjort på pinot noir. Winescout importerar till Sverige.

 

Den här utgåvan av Un Brin de Meunier är till 90 % baserad på skörden 2012. Den är jäst i ståltank och har efter buteljering – åtminstone gällande vår flaska – fått generösa nio års lagring på jästfällningen innan degorgering i mars 2022. Den är framställd utan dosage och i totalt 1293 buteljer.

 


 

Det här är en mycket bra champagne.

 

Doft: Generös, bärig, kryddig och komplex. Inslag av skogsbär, honung och mandarin följs av räkskal.

 

Smak: Frisk, bärig och mycket torr. Generös, men lite oförlöst. Skogsbär, torr citron och lite räkskal.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 

Champagnen dricks med ett par vänner på trevliga BISe i Malmö.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar