Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 25 december 2023

Clément & Fils Myosotis Champêtre (2018-bas)

(pinot meunier, chardonnay och pinot noir)

 

12 april 2023 (hemma)

 


 

Clément & Fils är en intressant producent från Congy i Coteaux du Petit Morin (även benämnt Val du Petit Morin) där Aurélien Clement utgör den fjärde generationen vinodlare. Man äger sex och ett halvt hektar odlingar, varav fem och ett halvt i Congy och Coizard-Joches i Coteaux du Petit Morin samt ett hektar i Les Riceys i Côte des Bar. Dessa består av 57 % meunier, 23 % chardonnay och 20 % pinor noir. Sedan 2020 tillämpar man ett ekologiskt arbetssätt. Sortimentet består av (åtminstone) fem champagner och en röd coteaux champenois. De olika champagnerna bär namn av blommor som man hittar i familjens vingårdar.

 

Den här utgåvan av årgångslösa Myosotis Champêtre är baserad på skörden 2018 (70 %) med tillägg av reservvin från 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017. Druvmixen anges som 46,5 % meunier, 12 % chardonnay och 11,5 % pinot noir från 2018 samt 30 % reservvin. Eftersom fördelningen mellan de tre druvorna skiljer sig något åt från år till år verkar det ha varit för jobbigt att räkna ut den exakta fördelningen för reservvinet och därmed den totala druvfördelningen. Champagnen har för övrigt tagit sitt namn efter blomman myosotis (förgätmigej). Den här flaskan blev degorgerad i december 2021 med en dosage på 2 g/l.

 


 

Champagnen har en härlig doft, men smakmässigt känns den ung och något endimensionell idag. Kan möjligen vara en svag flaska.

 

Doft: Generös, komplex och skönt oxiderad. Inslag av jäst, mogna äpplen, pinjenötter, rostat bröd, smör, stenfrukt och mandlar.

 

Smak: Frisk och mycket torr smak med diskreta toner av det som ryms i doften. Efter hand även mandelmassa. Ung och oförlöst och någon endimensionell, men med bra energi. Hög syra.

 

Betyg idag: 83(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar