Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 19 december 2023

2015 Brice Allouchery Les Sablons

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

3 april 2023 (hemma)

 


 

Brice Allouchery är en intressant ung producent från Écueil (Montagne de Reims). Han tog över ansvaret för familjefirman Allouchery-Courleux 2018 och har därefter börjat sätta sitt eget namn på etiketterna samtidigt som han uppdaterat sortimentet med nya champagner och coteaux champenois. Han har dessutom successivt ställt om till ett ekologiskt jordbruk. I källaren vinifierar han samtliga champagner på fat och arbetar för övrigt enligt principen om en så liten påverkan som möjligt.

 

Les Sablons är en årgångschampagne som görs på druvor från vingården Les Sablons i Rilly-la-Montagne. Eftersom druvorna till den här champagnen är från 2015 härrör de således från tiden innan Brice blev ansvarig. Champagnen är spontantjäst och lagrad sex månader på fat och den här flaskan blev degorgerad i oktober 2020 med en dosage på endas 0,93 g/l.

 

Det här är en bra champagne.

 

Doft: Jäst, tobak, gips, citron och diskreta gröna äpplen.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr. Klart stram och oförlöst till en början, men öppnar upp sig från och med glas två. Toner av citron samt något omogna gröna och gula äpplen. Ren och elegant med bra struktur och fin energi. Mycket hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar