Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 29 december 2023

2015 Demière-Ansiot Millésime

(100 % chardonnay)

 

18 april 2023 (hemma)

 


 

Nicolas Demière håller till i grand cru-byn Oger i Côte des Blancs, där han utgör fjärde generationen vinodlare i den lilla familjefirman Demière-Ansiot. Familjen äger 3,5 hektar odlingar, uteslutande planterade med chardonnay, och man tillämpar ett ekologiskt arbetssätt. Produktionen uppgår till runt 30000 flaskor per år och sortimentet består av fyra champagner: standardcuvéen Brut Blanc de Blancs, den sötare Demi-Sec samt de båda årgångschampagnerna Millésime och Neyrot.

 

Det här är en mycket bra champagne med lite udda doft.

 

Min flaska blev degorgerad i november 2021 med en dosage på 4 g/l.

 

Doft: Något kryddig och lite pikant doft av Gruyère, kex, citronskal, smör och krut.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Mogen citron, gula äpplen och mandlar. Bra intensitet, men jag saknar lite komplexitet. Hög syra, men skaplig balans.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar