Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 9 december 2023

2002 Krug Clos d’Ambonnay

(100 % pinot noir)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Det här är den 47:e och sista champagnen i den stora closprovningen.

 

Clos d’Ambonnay är en muromgärdad vingård på 0,68 hektar i Ambonnay som Krug köpte 1994. Från och med skörden 1995 började man producera champagnen med samma namn. Krug kan med rätta kallas för blandningens mästare, men precis som systerchampagnen Clos du Mesnil, som producerats sedan 1979, är Clos d’Ambonnay ett endruvevin. Här handlar det förstås inte om chardonnay utan om pinot noir, den stora druvan i Ambonnay.

 

Med hjälp av flaskans Krug-ID 415067 får man reda på att pjäsen degorgerades hösten 2015.

 


 

Det här är faktiskt andra gången på mindre än ett år som jag dricker Clos d’Ambonnay 2002 parallellt med Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2006 – en upplevelse i sig. Det är två legendariska blanc de noirs-champagner, med flera gemensamma nämnare, som var och en för sig kan skapa rubriker. Nu, liksom då, är Krugen storleken större.

 

Det här är en magiskt bra champagne som fortfarande har potential att växa! Dagens bästa vin.

 

Doft: Kraftfull och utvecklad doft med inslag av krut, fat, mogna äpplen, röda bär, grädde och honung. Inte lika rökigt reduktiv som jag upplevde den senast.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak med fantastisk koncentration. Toner av mogna äpplen, röda bär och citrus som mynnar ut i en närmast oändligt lång eftersmak.

 

Betyg idag: 95

 

Sannolikt bäst: 2025-2040

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2022-03-26: 94

 


 

Hela den sista flighten, men med de båda sista flaskorna i omvänd ordning.

2 kommentarer:

  1. Härliga flaskor och härliga noter. Bra jobbat, ME!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja, det var ett härligt gäng.

      Radera