Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 3 december 2023

2003 Pommery Les Clos Pompadour

(70 % chardonnay, 25 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Den åttonde flighten av den omfattande closprovningen består av fem champagner som samtliga har sitt ursprung i Reims, tre årgångar av Pommerys Les Clos Pompadour och två årgångar av Clos Lanson. Först ut är Les Clos Pompadour 2003.

 

Les Clos Pompadour är en muromgärdad vingård vid Pommerys anläggning i centrala Reims på hela 25 hektar! Namnet är förstås en hyllning till Madame de Pompadour. Champagnen görs endast på magnum och får förhållandevis lång lagring på jästfällningen. Den första årgången av Les Clos Pompadour var 2002 och det här är alltså den andra. Det gjordes totalt 108 magnumflaskor av denna champagne.

 

Det här är mycket bra!

 

Doft: Utvecklad, fruktig och något kryddig. Inslag av gummi, citrus, mandlar, mogna äpplen och aprikos.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak med fin sälta och härlig koncentration. Jordgubbar, gula äpplen och aprikos.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar