Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 27 december 2023

2020 Sadi Malot Ratafia

(100 % pinot noir)

 

16 april 2023 (hemma)

 


 

Jag provade den här ratafian från Sadi Malot i samband med en champagneprovning i november 2022. Då var den mycket bra, men utan att riktigt briljera. Nu när jag har möjlighet att prova en hel flaska för mig själv i lugn och ro och under en betydligt längre tidsperiod upplever jag den inte oväntat som snäppet bättre!

 

Sadi Malot gör sin ratafia på druvor från en enda årgång, i det här fallet 2020. Druvorna är pinot noir från Verzy och den färdigblandade ratafian har lagrats på cognacfat innan den buteljerades.

 

Det här är alltså en mycket angenäm dryck. Jag dricker den vid tio tillfällen under en period av femton dagar och den är som bäst mellan dag sju och nio.

 

Doft: Bärig doft med inslag av lingon, röda vinbär, druvjuice och lite mörk choklad. Dag fem hittar jag även mandlar och på åttonde dagen dyker det upp inslag av krut. Dag tolv bjuder den på tydliga toner av glögg.

 

Smak: Bärig, frisk, söt (men inte jättesöt) och förhållandevis elegant smak med stegrande intensitet. Söta lingon, röda och svarta vinbär samt druvjuice till en början. På tolfte dagen dyker det även upp russin. Hög syra, men bra balans. Lång och torr eftersmak med tydliga tanniner.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: En sen kväll i soffan

 

Mina tidigare intryck av denna ratafia:

2022-11-12: 87

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar