Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 8 december 2022

2015 Philipponnat Coteaux Champenois Mareuil Rouge

(100 % pinot noir)

 

19 maj 2022 (hemma)

 


 

Philipponnat är ett hus som producerat coteaux champenois sedan tidigare, men lite i skymundan och gissningsvis i klart begränsad omfattning. Det är i alla fall inget som de marknadsför särskilt väl och går man in på deras hemsida nämns vinet över huvud taget inte.

 

Det här är årgång 2015, vilket framgår av baksidesetiketten om man tittar riktigt noga. Det är gjort på pinot noir från vingården Valofroy i Mareuil-sur-Aÿ, belägen precis bredvid Clos des Goisses. Även grannhuset Billecart-Salmon gör stilla rött vin, som används till roséchampagnen Elisabeth Salmon, från druvor i denna vingård så den anses uppenbarligen väl lämpad för ändamålet. Vinet är lagrat två år på fat.

 

Det här är mycket trevligt redan idag, men vinner gissningsvis på tre års ytterligare lagring.

 

Doft: Fruktig, kryddig och något jordig. Inslag av körsbär, stall, rödbetor, smultron, lakrits och peppar. Dag två är den mer parfymerad.

 

Smak: Fruktig, kryddig, något jordig och torr smak av körsbär, lingon och lakrits. Mycket tanniner, men låg syra.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar