Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 19 september 2023

Diebolt-Vallois Prestige (2018-bas)

(100 % chardonnay)

 

(Inlägg 2 300!)

 

22 januari 2023 (hemma)

 


 

Det är kalas och två flaskor av den här läskar den vuxna delen av sällskapet.

 

Cuvée Prestige från Diebolt-Vallois är tveklöst en av de bästa och med pålitliga årgångslösa champagnerna på marknaden. För mig ligger den alltid nära till hands att lyfta fram när någon som inte brukar dricka champagne så ofta ber om champagnetips.

 

Tidigare fick man alltid leta efter buteljeringsår, som fanns instansat på etiketten, för att kunna räkna ut vilken basårgång den aktuella utgåvan hade. Till min stora glädje har Diebolt förbättrat informationsgivningen rejält genom att man numera anger exakt årgångsblandning och även dosage på baksidan! Den här utgåvan är till 63 % baserad på det varma året 2018 medan 23 % kommer från 2017 och resterande 14 % utgörs av en fatlagrad så kallad réserve perpétuelle med reservvin från 2009-2017. Dosagen uppgår till endast 4 g/l, vilket gör att champagnen numera klassas som extra brut. Det enda man saknar är ett exakt degorgeringsdatum. Nu står det bara att den degorgeras efter tre års lagring på jästfällningen, vilket snarare är ett ungefärligt riktmärke än en exakt tidsangivelse. Det jag läser ut är att den här flaskan sannolikt degorgerades under våren 2022.

 


 

Druvorna, uteslutande chardonnay, kommer från odlingar i Cramant, Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger.

 

Det här är i vanlig ordning en mycket bra champagne!

 

Doft: Fruktig och generös. Inslag av gula äpplen, persika, lakrits och hasselnötter. Dag två även mogen aprikos.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och generös. Persika, yuzu och gula äpplen. Påtaglig syra, fin energi och bra längd. Dag två även aprikos.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2010-bas: 87 (2014-02-07)

2010-bas: 87 (2016-12-22)

2010-bas: 87 (2017-12-09)

2011-bas: 87 (2015-08-16)

2012-bas: 88 (2019-02-23)

2012-bas: 88 (2020-12-16)

 


 

Till tårta dricker man annan dryck än champagne, men den här får ändå vara med på bild:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar