(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)
4 januari 2023 (hemma)
de Venoge Rosé 1977 på magnum, en sendegorgerad flaska.
Det här är en fantastisk champagne! Den är otroligt fräsch, men bör nog ändå konsumeras inom det närmaste året. Den dricks över sex dagar och tappar en del redan till dag två, men håller sedan ihop väl under resterande dagar.
Roséchampagnen är gjord med hjälp av saignéemetoden, där man därefter sannolikt tillsatt 20 % chardonnay. Uppgiften, liksom flaskan, kommer direkt från huset men är ändå behäftad med viss osäkerhet. Flaskan blev degorgerad 2019 med en dosage på 4 g/l.
Det här är för övrigt första gången jag dricker en champagne från 1977.
Doft: Kraftfull, utvecklad och örtig. Inslag av Hallonsoda, rosor, bränt bröd, körsbär och peppar. Senare tydligt rökig.
Smak: Utvecklad, frisk och tydligt torr. Hallonsoda, körsbär, tranbär och svarta vinbär. Hög syra och mycket lång eftersmak.
Betyg idag: 92
Sannolikt bäst: 2019-2023
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar