Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 30 september 2023

2008 Orpale

(100 % chardonnay)

 

8 februari 2023 (hemma)

 


 

Kooperativet de Saint-Galls prestigecuvée från det stora året 2008 kommer med en uppdaterad etikett. Druvorna till champagnen kommer från odlingar i Le Mesnil-sur-Oger, Cramant, Avize och Oger. Dosagen uppgår till 7 g/l.

 

Den är mycket, mycket bra idag men fortfarande något oförlöst. Tre-fyra års ytterligare lagring rekommenderas! Jag dricker flaskan över tre dagar och den är som bäst på sista dagen.

 

Doft: Komplex, rökig och något fruktig. Inslag av kex, bakverk, lime, gröna äpplen och ostronskal som följs av lite vanilj, kaffe och rostat bröd.

 

Smak: Generös, syrlig och torr smak med viss sälta. Ung och oförlöst. Kex, gröna äpplen, lime och kaffe. Hög syra, bra energi och jättebra längd.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2035

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar