Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 16 september 2023

Guiborat Prisme. 16

(100 % chardonnay)

 

18 januari 2023 (hemma)

 


 

Den här utgåvan av Prisme – skrivet med en efterföljande punkt – är gjord på chardonnay från fyra vingårdar i Côte des Blancs. Det handlar om Les Bergeries och Moyen i Cramant, Les Caurés i Chouilly och Gros Mont i Oiry. Om jag tolkar baksidesetiketten rätt är den uteslutande baserad på skörden 2016, men jag har läst att andra utgåvor innehåller en del reservvin utöver vinet från basårgången. Flaskan blev degorgerad i december 2020 med en dosage på 1,5 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den är klart stram till en början, men öppnar upp sig fint från och med andra glaset.

 

Doft: Komplex doft av lime, krita, gröna äpplen, päron, kex, hö, lite ingefära och passionsfrukt. På tredje dagen dyker det även upp inslag av kokt pasta.

 

Smak: Syrlig, elegant, något fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Granny Smith, citron, lime, ett stänk honung och passionsfrukt.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar