Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 13 september 2023

Ulysse Collin Les Pierrières (2012-bas)

(100 % chardonnay)

 

12 januari 2023 (hemma)

 


 

Les Pierrières görs på chardonnay från vingården med samma namn, belägen i Vert-Toulon några kilometer sydost om Collins hemby Congy. Det här är Olivier Collins äldsta champagne, som han gjort sedan 2004. Under de första åren kallade han den rätt och slätt för Blanc de Blancs Extra Brut. Den här utgåvan har 2012 som basårgång och flaskan degorgerades i februari 2016.

 

Idag, när champagnerna från Ulysse Collin är så hårt allokerade och man nästan uteslutande hittar dem på restaurang, ”tvingas” man allt som oftast dricka dem alldeles för unga – allt enligt mottot gör inte jag det kommer någon annan att göra det. Därför känns det bra att man fortfarande har möjlighet att plocka fram en äldre flaska från källaren.

 

Den här är fantastisk idag och full av energi! Den dricks över tre dagar och håller ihop väl.

 

Doft: Utvecklad, komplex och något oxiderad. Inslag av krita, citron, brioche och lite päron som följs av gräddkola, gula äpplen, vita blommor, honung och lakrits.

 

Smak: Frisk, fruktig, mycket torr och utvecklad smak med tydlig sälta. Citron, päron, söta gula äpplen och en liten mandel. Bra intensitet och härlig energi. Hög syra och mycket lång eftersmak med mandlar och en lätt bitter ton.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

 

Mina tidigare intryck av Les Pierrières:

2008-bas: 90 (2018-08-30)

2013-bas: 93 (2022-07-07)

2016-bas: 88 (2022-09-22)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar