(100 % pinot noir)
3 januari 2023 (hemma)
Det här är tredje gången jag dricker Le Clos Saint-Hilaire 1996 och den har aldrig varit bättre. Trots att det hunnit gå mer än tjugosex år sedan skörden och uppskattningsvis ca sjutton år sedan den degorgerades, känns det som att det är först nu som den är drickfärdig. Mycket har sagts om årgången 1996 i Champagne – både bra och dåligt – men här har vi tveklöst en champagne som är ganska representativ för året: fantastisk, men tålamodskrävande.
Jag har beskrivit Le Clos Saint-Hilire ganska utförligt i tidigare inlägg, men i korthet handlar det om en champagne som görs på ekologiskt odlad pinot noir från rankor med låga skördeuttag. Champagnen får som regel lång lagring på jästfällningen och mycket låg eller ingen dosage. Den här årgången gjordes utan dosage och det producerades totalt 6500 flaskor.
Jag köpte den här flaskan på Systembolaget, från beställningssortimentet om jag minns rätt, i maj 2007. Aktuell årgång idag är 2006.
Doft: Utvecklad, fruktig och något kryddig. Inslag av citron, gröna äpplen, aprikos, mogna röda bär, lite mint och efter hand apelsin. Dag två även mycket lakrits.
Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och mycket torr smak med viss sälta och härlig intensitet. Mycket pigg! Dessutom otroligt ren och naturlig med bra energi. Mycket hög årgångstypisk syra, men perfekt balanserad. Citron, lite lime och röda vinbär får efter hand sällskap av apelsin och gula äpplen. Mycket lång och mycket torr eftersmak.
Betyg idag: 93
Sannolikt bäst: 2022-2028
Mina tidigare intryck av Le Clos Saint-Hilaire 1996:
Mina intryck av andra årgångar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar