Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 26 september 2023

Bolieu Fleur de Craie (2013-bas)

(100 % chardonnay)

 

1 februari 2023 (hemma)

 


 

Bolieu, som tidigare hette Baffard-Ortillon-Beaulieu, är en mycket intressant producent med hemvist i byn Bassuet i Vitryat (Côte des Blancs). Verksamheten drivs sedan 1998 av Laurence och Charles Baffard, som utgör den tredje generationen efter grundarna André och Leone Beaulieu och efterföljande Lydia och Serge Ortillon.

 

Namnet Bolieu är helt enkelt en förkortning av tidigare namn: B + O + lieu = Bolieu.

 

Man har 6,5 hektar egna odlingar i hembyn med nästan uteslutande chardonnay (95 %) och några enstaka rader meunier (5 %) där man tillämpar ett hållbart arbetssätt. Årsproduktionen uppgår till 26000 flaskor.

 

Fleur de Craie görs på chardonnay och är delvis jäst på fat. Den här utgåvan är till 70 % baserad på skörden 2013 med tillägg av reservvin. Flaskan blev degorgerad i juli 2021 efter 85 månaders lagring på jästfällningen.

 

Det här är en mycket bra champagne! Jag dricker den över tre dagar. Den växer en aning till dag två och håller sedan ihop bra även över tredje dagen.

 

Doft: Jäst, citron, vete, clementin och rostat bröd.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med bra energi. Citron, gröna äpplen, clementin och gula plommon. Hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar