Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 27 augusti 2025

Gaspard Brochet Pinot Noir Tome V

(100 % pinot noir)

 

18 januari 2025 (hemma)

 


 

Istället för lejon – en mögelangripen druvklase.

 

Som jag konstaterade när jag skrev om Assemblage Tome IV blev skörden 2021 långt ifrån vad Gaspard Brochet hoppats på och antalet champagner blev färre. Istället för sin vanliga lejonprydda Pinot Noir, som uteslutande brukar göras på druvor från vingården Le Mont Benoit i Villers-aux-Nœuds, tvingades/valde han blanda frukt från nämnda ursprung med Écueil och Sacy. Genom detta förfarande fick Gaspard ihop vin till 1680 flaskor av denna champagne – som han presenterar med vinmögelangripna druvor på etiketten. Den här buteljen blev degorgerad i januari 2024 med en dosage på 3 g/l.

 

Det här är, trots allt, en otroligt bra champagne!

 

Doft: Fruktig, kryddig och något oxiderad. Inslag av hallon, jordgubbar, plommon, svartpeppar och svarta vinbär.

 

Smak: Generös, fruktig, syrlig, något gräddig och mycket torr smak med härlig sälta och bra energi. Hallon, lite salmiak, jordgubbar, röda äpplen och citron. Hög syra.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):

Tome I: 90 (2020-12-22)

Tome II: 90 (2022-04-02)

Tome III: 91 (2024-08-06)

Tome IV: 90 (2024-08-06)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar