Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 3 augusti 2025

2012 Philippe Lancelot Les Hauts d’Epernay

(50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % meunier)

 

30 november 2024 (hos David i Lomma)

 


 

Det här är Les Hauts d’Epernay 2012 från Philippe Lancelot. Champagnen är gjord på en blandning av de tre stora druvorna; det handlar om chardonnay från vingården Mont Jaillard samt pinot noir och meunier från Sainte Antoine. Båda belägna utanför Épernay. Flaskan blev eventuellt degorgerad i september 2016, utan dosage. 2012 var för övrigt det år som Philippe Lancelot, inspirerad av Fleury och med hjälp av Hervé Jestin, införde ett biodynamiskt arbetssätt.

 

En mycket, mycket bra champagne som befinner sig i en fin fas nu!

 

Doft: Utvecklad, örtig och kryddig med laktiska toner. Inslag av grädde, fudge, surdeg, bokna äpplen, citrus, russin och soja.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, gräddig och mycket torr. Gula äpplen och citrus. Perfekt balanserad.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2022-2027

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar