(100 % pinot noir)
26 december 2024 (hemma)
Louis de Sacy är ett champagnehus med säte i Verzy. Familjen har ägt vingårdar i hembyn sedan 1633 och man har producerat champagne sedan 1962. Huset drivs idag av syskonen Yaël och Jonathan Sacy, med pappa Alan Sacy i bakgrunden. Man äger 18 hektar odlingar, planterade med pinot noir (65 %), chardonnay (30 %) och meunier (5 %). Utöver detta köper man även in druvor från ytterligare 5 hektar. Man kallade sig för Sacy Père & Fils från början, men 1986 ändrade man namn till Louis de Sacy – som en hyllning till författaren och akademiledamoten (och förfadern?) Louis de Sacy (1654-1727).
Det här är en ratafia som är gjord på must från pinot noir från Verzy och skörden 2017, där man i vanlig ordning tillsatt alkohol för att stoppa jäsningen och uppnå en alkoholhalt på 18 %. Ratafian fick därefter tre års lagring på ekfat innan den buteljerades i 760 flaskor.
Det här är en mycket bra ratafia. Jag dricker den vid sammanlagt åtta tillfällen under en period av elva dagar. Den presterar mycket bra från start och lyfter ett snäpp till från fjärde dagen, då den känns mer harmonisk, och presterar som bäst till och med dag nio.
Doft: Nötig, kryddig, fruktig och spritig. Inslag av torkade fikon, russin, mandlar aprikos och krut till en början. Dag tre dyker det upp pepparkakor och på sjunde dagen toner av trä.
Smak: Söt (men inte jättesöt), fruktig, frisk, kryddig och oxiderad smak med viss sälta. Torkade aprikoser, katrinplommon och hasselnötter. Från tredje dagen även pepparkakor och rädisor. På sjätte dagen hittar jag även russin.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: Fyra till nio dagar efter korken dras


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar