Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 18 maj 2021

Gaspard Brochet Pinot Noir Tome I

(100 % pinot noir)

 

22 december 2020 (hemma)

 


 

Gaspard Brochet har nyligen tagit över ansvaret för familjefirman Vincent Brochet med hemvist i Écueil, en premier cru-by i Montagne de Reims strax sydväst om Reims. Parallellt med detta arbete har Gaspard börjat göra champagner under egen etikett och det här är den första av dessa. Den är fatjäst, baserad på skörden 2017 och på druvor från familjens odlingar i vingården Le Mont Benoit i grannbyn Villers-aux-Nœuds, där även bl a Frédéric Savart och Emmanuel Brochet har innehav. Gaspard och Emmanuel Brochet är för övrigt kusiner.

 

Den totala produktionen av denna champagne uppgick till 1240 flaskor och den här flaskan blev degorgerad i november 2019 med en dosage i spannet 3-4 g/l. Därefter har Gaspard dessutom hunnit släppa Pinot Noir Tome II samt Chardonnay Tome I och PN + CH Tome I; även benämnda Lion (lejonet), Pie (skatan) och Âne (åsnan) efter djuret på respektive etikett.

 


 

Winescout importerar Gaspard Brochets champagner till Sverige.

 

Det här är en underbar champagne! Den är så klart fortfarande ung, men väldigt generös redan idag. Jag dricker flaskan över två dagar och den blir bara bättre och bättre ju längre tiden går. Det ska bli oerhört intressant att följa denna unga producents fortsatta resa!

 

Doft: Parfymerad, kryddig och något rökig doft med viss sälta. Inslag av svarta vinbär, körsbär, bergamott, diskreta rosor och steniga mineraler. Dag två dyker det även upp toner av äppeljuice och hallon.

 

Smak: Fruktig, syrlig och mycket torr smak med härlig koncentration. Citron och svarta vinbär får sällskap av svarta vingummin och körsbär. Dagen efter är den mer utvecklad och ännu bättre.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar