(50 % chardonnay, 50 % meunier)
26 december 2024 (hemma)
Kooperativet Coopérative Vinicole de Chavot-Courcourt (CVCC), det vill säga det lokala kooperativet i Chavot-Courcourt (Coteaux Sud d’Épernay), bildades 1946 av tolv vinodlare. Idag gör man champagne under varumärket Chavost, som är det historiska namnet på hembyn, parallellt med att man vinifierar åt de egna medlemmarna (som säljer de färdiga champagnerna under egen etikett) och säljer druvor till de stora champagnehusen. Fabian Daviaux är chef och ansvarig vinmakare sedan 2019 och det är i mångt och mycket hans förtjänst att kooperativet numera blomstrar. Daviaux är barnbarn till en av kooperativets grundare och hans familj är fortfarande en av medlemmarna. Han hade en tydlig vision när han började: uppnå lönsamhet genom att skapa ett starkt varumärke, införa ett ekologiskt arbetssätt i vingårdarna och producera egen champagne utan tillsatt svavel. Han har ställt om den egna familjens fem hektar till ekologisk odling (certifierade sedan 2023) och inspirerat flera av de övriga medlemmarna att inför ett hållbart arbetssätt.
Av de fem ekologiskt odlade hektaren, samt delar av de övriga vingårdarna, producerar man för närvarande fem champagner, en vit och en röd coteaux champenois samt en ratafia. Samtliga med igenkänningsbara etiketter designade av Fabians bror. Champagnerna och de stilla vinerna får jag anledning att återkomma till i framtida blogginlägg; här väljer jag att fokusera på ratafian.
Ratafian från Chavost är gjord på must från hälften chardonnay och hälften meunier samt tillsatt alkohol. Man inledde en årgångsblandning 2018 som lagras på mycket gamla ekfat och som varje år utökas med ratafia från den aktuella skörden. Den här versionen bygger på årgångarna 2018-2020 och buteljerades i april 2022. I likhet med den övriga produktionen är den buteljerad utan tillsatt svavel.
Mycket, mycket bra! Jag dricker den vid totalt åtta tillfällen under en elvadagarsperiod och den presterar som allra bäst mellan dag fyra och nio.
Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Inslag av honung, apelsinskal, mogna päron, mogna gula äpplen, skållade mandlar och gräddkola följs på sjunde dagen av trä.
Smak:
Söt, fruktig, frisk, något kryddig, aningen bitter och oljig smak med bra
koncentration och viss alkoholhetta. Den senare dämpas efter hand.
Karamelliserade äpplen, apelsin, aprikos och russin till en början. Dag tre
även marsipan. De sistnämnda tonerna förstärks från och med sjätte dagen. En mycket hög syra balanserar sötman. Mycket bra längd.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: En höstdag i soffan eller till en halvsöt dessert
2025-08-28: Ändrade årgångsblandningen till 2018-2020 (från 2018-2021).


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar