(50 % chardonnay, 50 % meunier)
20 januari 2025 (hemma)
Kooperativet Chavosts ratafia görs på must från chardonnay och meunier. Man inledde en årgångsblandning 2018, som lagras på mycket gamla ekfat och som varje år utökas med ratafia från den aktuella skörden. Den här utgåvan bygger på årgångarna 2018-2021 och buteljerades i mars 2023. I likhet med producentens övriga produktion är den buteljerad utan tillsatt svavel.
Det här är en härlig ratafia! Jag dricker den vid åtta tillfällen under en elvadagarsperiod. Den öppnar upp lite försiktigt, men blir bättre och bättre för varje dag som går. Allra bäst presterar den från sjätte dagen – och ända in i mål.
Doft: Fruktig och nötig. Inslag av apelsinskal, honung, gräddkola, torkade aprikoser, gula äpplen, skållade mandlar och paranötter följs på fjärde dagen av päron.
Smak: Söt, fruktig, frisk och något oljig smak med viss alkoholhetta. Den senare mattas från fjärde dagen, då ratafian också blir mer harmonisk. Karamelliserade äpplen och citrus till en början. Dag fyra även söt apelsin och på sjätte dagen dyker det upp tydliga toner av marsipan. Till slut, på elfte dagen, hittar jag även bubbelgum. En hög syra balanserar sötman. Mycket lång eftersmak.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: Från sjätte dagen efter att korken drogs
Jag har tidigare druckit Chavosts ratafia baserad på 2018-2020.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar