Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 25 augusti 2025

2019 Julien Prélat La Lemblee

(100 % pinot blanc)

 

16 januari 2025 (hemma)

 


 

Julien Prélat är en intressant liten odlare från Celles-sur-Ource i Côte des Bar. Han utgör den tredje generationen vinodlare i familjen, men den första som gör sin egen champagne (och stilla viner). Han grundade sin domän år 2000 och arbetar utifrån den Bourgogneinspirerade filosofin om att göra vin baserat på en årgång, en vingård och en druva. Tillsammans med hustrun Karine förfogar han över 2,5 hektar vingårdsmark där de utöver pinot noir, chardonnay och meunier även odlar de mindre druvsorterna pinot blanc och pinot gris. De tillämpar ett hållbart arbetssätt. Sortimentet består av åtta champagner och tre stilla viner, inklusive en rosé des Riceys.

 

Den här champagnen görs på 100 % pinot blanc från vingården La Lemblee. Det handlar om ett halvt hektar som planterades år 2000. Det här är årgång 2019 och flaskan blev degorgerad i mars 2024 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne och en trevlig introduktion till Julien Prélat. Det var för övrigt ett rejält tryck i flaskan, som provas över tre dagar.

 

Doft: Vita blommor, citrus, vit persika, jäst, päron, lakrits och lök. Dag tre är det mycket tropisk frukt.

 

Smak: Ung, ren, frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Vit persika, citron och grapefrukt. Hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar