Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 30 januari 2021

Billecart-Salmon Brut Réserve

(40 % pinot meunier, 30 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

24 augusti 2020 (hemma)

 


 

Billecart-Salmons standardcuvée Brut Réserve var tidigt en personlig favorit bland de mer ”överkomliga” sorterna. Det var dock innan jag började blogga om mina champagneupplevelser och får man tro denna förteckning var det nästan på dagen tio år sedan jag drack den senast. Hög tid att prova på nytt, med andra ord!

 

Till skillnad mot många andra storhuschampagner har den här en relativt hög andel pinot meunier.

 

Den här flaskan köpte jag på Systembolaget i januari 2016. Det innebär att den gissningsvis blev degorgerad någon gång under 2015 eller (mindre sannolikt) 2014, vilket gör att den hunnit få ungefär fem års lagring på korken.

 

Den är mycket bra och sannolikt den bästa Brut Réserve jag druckit!

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, kryddig, gräddig och lätt rökig doft. Inslag av mogna äpplen, grapefrukt, krita, kex, brioche, pepparkakor och smultron.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr. Äpplen, grapefrukt, citron och smultron. Fin intensitet. Lång och torr eftersmak av äppelskrutt och päron.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2019-2025

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2010-08-28: 84

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar