Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 17 januari 2023

VM: Billecart-Salmon Brut Réserve (2017-bas)

(40 % pinot meunier, 30 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

22 juni 2022 (hemma)

 


 

Den sista flighten vid VM i standardchampagne inleds med Billecart-Salmon Brut Réserve. Den här champagnen görs på vin från tre årgångar, där basårgången står för 40-50 % av blandningen och reservvinerna från de båda övriga åren således utgör 50-60 %. Den får (minst?) 30 månaders lagring på jästfällningen och dosagen uppgår till 8 g/l.

 

Den här utgåvan har 2017 som basårgång, enligt uppgift direkt från huset, och flaskan blev degorgerad i juni 2021 (numera snyggt angivet på flaskans baksida).

 

Det finns en inbyggd reflex hos många vinintresserade att undvika sämre årgångar, men man ska komma ihåg att en allmänt svag årgång som 2017 faktiskt kan vara positivt för en standardchampagne som den här! Eftersom det oftast inte produceras någon årgångschampagne under ett sådant här år blir helt enkelt alla de bästa druvorna, de som normalt sett används till de finaste champagnerna, tillgängliga för de årgångslösa cuvéerna.

 

Det här är en mycket bra champagne som rimligen vinner på tre-fyra års lagring.

 

Doft: Komplex. Initialt klart diskret med inslag av krita, gröna äpplen och baguette. Ganska snart även halm och körsbär. Med mer luft och högre temperatur blir den tydligt fruktig och det dyker upp inslag av passionsfrukt och aprikos.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr med stegrande intensitet. Granny Smith, grapefrukt som går mot citron, körsbär och persika. Påtaglig syra och hygglig längd. Dag två är den mer harmonisk, men inte nödvändigtvis bättre.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2025-2033

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2010-08-28: 84

2020-08-24: 85

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar