Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 23 februari 2024

Ulysse Collin Les Pierrières (2017-bas)

(100 % chardonnay)

 

29 juni 2023 (Sturehof i Stockholm)

 


 

Den 1,2 hektar stora vingården Les Pierrières i Vert-Toulon (Coteaux/Val du Petit Morin), med i genomsnitt 40-åriga rankor av chardonnay, ägs helt och hållet av Olivier Collin. Druvorna används till denna champagne, som är Oliviers äldsta och som han producerat sedan 2004. Den här utgåvan är baserad på skörden 2017 (40 %) med tillägg av reservvin. Flaskan blev degorgerad i februari 2022 efter 48 månaders lagring på jästfällningen. Dosagen ligger i spannet 1-2 g/l.

 

Les Pierrières är en fantastisk champagne i sina bästa stunder, men det är inte oväntat att den här versionen, med bas i den svåra årgången 2017, inte når samma höjder som utgåvorna från 2013, 2012 och 2008. Det är dock tveklöst en mycket bra champagne med komplex doft och väldigt ren smak.

 

Doft: Relativt generös, komplex, fruktig och något kryddig. Inslag av vit persika, krita, litchi, mango och en aning citrusmarmelad följs efter hand av en rostad/grillad ton tillsammans med inslag av tropisk frukt och lite vaniljmilkshake. Senare även hö och mogen citron.

 

Smak: Frisk, något fruktig, mycket torr och framförallt väldigt ren. Ung, men relativt tillgänglig efter ett par timmars kontakt med luft. Vit persika, gröna äpplen och lite grillad citron.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 

Mina intryck av tidigare utgåvor av Les Pierrières:

2008-bas: 90 (2018-08-30)

2012-bas: 91 (2023-01-12)

2013-bas: 93 (2022-07-07)

2016-bas: 88 (2022-09-22)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar