Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 4 februari 2024

2020 Solemme Rose de Solemme

(91 % chardonnay, 9 % pinot meunier)

 

3 juni 2023 (hos Martin och Emma i Simrishamn)

 


 

Vår provning fortsätter med ett gäng roséchampagner uppdelade på två flighter. Det här är den första av dem. Det är också första gången jag provar något från Solemme. Det är en producent med hemvist i Villers-aux-Nœuds (Montagne de Reims) som leds av Olivier och Catherine Langlais. Man äger sex hektar odlingar och tillämpar ett ekologiskt arbetssätt (alla marker är certifierade sedan 2018). Sortimentet består av sex champagner, varav fem är årgångschampagner, och alla har ordet Solemme i namnet: Nature de Solemme, Ambre de Solemme, Esprit de Solemme, Plénitude de Solemme, Terre de Solemme och Rose de Solemme.

 

Årgångschampagnen Rose de Solemme är en roséchampagne och 2020 är den första årgången. Den görs med hjälp av blandning, där rött vin av meunier blandas med vitt vin av chardonnay. Intressant nog anger de inte att blandningen består av 91 % chardonnay där man tillsatt 9 % rött vin av meunier, utan tvärtom! Det speglar en intressant inställning där den viktigaste beståndsdelen i en roséchampagne trots allt är det röda elementet.

 

Champagnen är gjord utan tillsats av dosage och svavel, men istället för att poängtera att flaskan är degorgerad i enlighet med månens cykler hade de gärna fått skriva ut ett degorgeringsdatum på baksidan av flaskan.

 

Det här är en bra roséchampagne.

 

Doft: Generös och bärig doft med inslag av smultron, jordgubbar, hallon och lite fläder.

 

Smak: Bärig, frisk och mycket torr smak som domineras av jordgubbar.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar