Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 2 februari 2024

2013 du Goupil

(100 % chardonnay)

 

3 juni 2023 (hos Martin och Emma i Simrishamn)

 


 

Så kul att äntligen få prova ”Räven”! Det här är den första champagnen från nystartade projektet/märket du Goupil i Avize. Goupil är fornfranska för räv och bakom champagnemärket står Anne-Sophie Hennique, som tidigare arbetat med kommunikation och PR på champagnehusen Salon och Laurent-Perrier. Till sin hjälp har hon sin sambo Gaëtan Gillet (med bolaget Domaine des Maladreries) som agerar källarmästare och som för övrigt lanserade champagnemärket Most när han var i 20-årsåldern.

 

Champagnen du Goupil berättar historien om Herr Räv som reser från hemmet i Versailles till Champagne, på jakt efter det mest fantastiska bubbel man kan tänka sig. Han väljer ut de finaste rankorna, skördar sina druvor och bestämmer sig för att aldrig lämna Champagne igen. Av en händelse har Anne-Sophie själv gjort samma resa.

 

Champagnen är gjord på chardonnay från 2013 och delvis (40 %) fatjäst. Enligt uppgift blev flaskorna degorgerade i november 2022 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne!

 

Doft: Klart diskret till en början innan den öppnar upp sig och visar upp en komplex, gräddig och kryddig profil. Inslag av gräddkola, gula äpplen, kex och ballong.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak av söta äpplen och mogen citron.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

På flaskans baksida hittar man fabeln om den unge och vigoröse Herr Räv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar