Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 27 februari 2023

Ulysse Collin Les Pierrières (2013-bas)

(100 % chardonnay)

 

7 juli 2022 (Le Wine Bar by le Vintage i Reims)

 


 

Vi avslutar kvällen med ett besök på Le Wine Bar där det känns helt rätt att beställa in två flaskor från Olivier Collin. Först ut denna Les Pierrières från det fantastiska chardonnayåret 2013.

 

Les Pierrières är Olivier Collins äldsta champagne. Den första årgången var 2004 och champagnen kallades då för Blanc de Blancs Extra Brut. Den görs på chardonnay från en 1,2 hektar stor vingård med samma namn i Vert-Toulon, strax öster om Oliviers hemby Congy. Här består marken av en blandning av krita och flinta. Den här utgåvan är baserad på 2013 års skörd med tillägg av reservvin. Flaskan blev degorgerad i februari 2017.

 


 

Det här är en fantastisk champagne! Det känns som att den precis äntrat sitt optimala drickfönster och kommer sannolikt fortsätta leverera storartade upplevelser i åtminstone ytterligare fem-sex år. Betyget är möjligen något generöst.

 

Doft: Tydliga drag av chablis. Klart reduktiv till en början med inslag av tändstickor och krita. Efter hand blir den något parfymerad och fruktig med inslag av clementin och citron.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk, torr och väldigt ren smak med härlig intensitet. Gröna och gula äpplen samsas med clementin och krita. Hög syra, men bra balans. Fantastisk längd.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Jag har tidigare druckit Les Pierrières med 2008-bas.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar