Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 24 februari 2024

2015 Augustin Air

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

2 juli 2023 (hemma)

 


 

Champagne Augustin håller till i Avenay-Val-d’Or i Vallée de la Marne, strax norr om Aÿ, och firman drivs av Marc Augustin och hans fru Emmanuelle. Man har tillgång till nio hektar odlingar, sex i hembyn och tre i Vertus, och tillämpar ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt. Merparten av druvorna säljs, men den egna produktionen räcker ändå till ett brett sortiment bestående av tio champagner, två coteaux champenois och en ratafia. Samtliga champagner är i praktiken rena årgångschampagner, även om det inte framgår av etiketten, och gjorda utan dosage. Det finns inga ståltankar i källaren, utan alla viner jäses antingen på ekfat, i cementbehållare eller olika typer av amforor.

 

Fyra av champagnerna har fått namn efter de fyra elementen och Air är en av dessa. Den görs på en 50/50-blandning av chardonnay och pinot noir från unga rankor i Avenay och får sin första jäsning (spontant) på ekfat och i en amfora av terrakotta. Den här utgåvan är baserad på 2015 års skörd och flaskan blev degorgerad 2022. Intressant nog står det brut på flaskan, vilket rent tekniskt är korrekt, men den är alltså gjord utan dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne. Det är för övrigt ett jäkla tryck i flaskan!

 

Doft: Generös, fruktig, kryddig och komplex. Inslag av mogna äpplen, citronskal, mandelmassa och aprikos.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta och fin koncentration. Mogen citron, röda äpplen och mandelmassa. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar