Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 16 februari 2024

2018 Alexandre Grimée Sous les Trous

(85 % pinot meunier, 15 % pinot noir)

 

19 juni 2023 (hemma)

 


 

Alexandre Grimée är en intressant ung producent från Azy-sur-Marne i Vallée de la Marne. Alexandre har tillgång till en liten vingård på ett hektar i grannbyn Bonneil. Vingården heter Sous les Trous och planterades av Alexandres farföräldrar 1973. Alexandre Grimée gör en enda champagne på dessa druvor och den har följaktligen fått samma namn som vingården. Hans målsättning är att göra en naturlig champagne med så lite påverkan som möjligt. Vinet får sin första jäsning i ståltank och han tillsätter ingen dosage och endast en aning svavel.

 

Den här årgången är gjord på 85 % meunier och 15 % pinot noir och flaskan blev degorgerad i januari 2022 utan dosage.

 

Det här är en härlig champagne! Den dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Generös, fruktig, kryddig och något utvecklad. Inslag av björnbär, blåbär, aprikos och salmiak följs dag två av ananas och annan tropisk frukt och på tredje dagen av päron.

 

Smak: Generös, bärig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Det är massor av blåbär och björnbär samt aprikos och lime. Dag två även tropisk frukt och på tredje dagen massor av päron. Bra energi! Mycket hög syra och fin längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar