Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 22 februari 2024

2018 Cédric Bouchard Roses de Jeanne Les Ursules

(100 % pinot noir)

 

28 juni 2023 (The Sparrow i Stockholm)

 


 

Cédric Bouchard, med varumärket Roses de Jeanne, gör Les Ursules på pinot noir från vingården i Celles-sur-Ource med samma namn. Det här är hans äldsta champagne, som han framställt sedan år 2000.

 

Numera skriver han inte längre ut hela vinnamnet på etiketten, utan nöjer sig med en förkortning. I det här fallet står det således ”UR/R18”, där UR betyder Ursules och R18 står för récolte (skörden) 2018. R18 är vedertaget och rimligt att förstå för de flesta vindrickare, men någon närmare förklaring till UR ges inte. De som vet de vet, helt enkelt.

 

Det här är en mycket bra champagne, men den är lite av en slow starter. Den vaknar till liv efter hand, men är inte alls samma omedelbara charmtroll som systervinet La Haute Lemblé från samma årgång som jag dricker parallellt.

 

Doft: Fruktig och komplex. Initialt finns det en lätt oren ton, men den blåser bort efter hand. Inslag av röda äpplen, röda Ferraribilar (godiset), jordgubbar och chark följs av nougat, röd persika, Refreshers, farinsocker, jordgubbssylt och slutligen även lite krut.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak av röda äpplen, röda Ferraribilar och röd persika.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 

Jag har tidigare druckit årgång 2010 av Les Ursules.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar