Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 4 februari 2024

2019 Domaine Lagille La Garenne Rosé de Saignée

(100 % pinot meunier)

 

3 juni 2023 (hos Martin och Emma i Simrishamn)

 


 

Domaine Lagille i Treslon (Montagne de Reims) drivs av syskonparet Vincent och Maud. Familjefirman som de övertog från sina föräldrar hette tidigare Lagille & Fils, men parallellt med att man uppdaterat arbetssätt, både ute på fälten och i källaren, han man fräschat upp både varumärket och etiketterna. Sedan 2019 har man ställt om till ett ekologiskt arbetssätt på hela egendomen, som omfattar 7,2 hektar odlingar planterade med 55 % meunier, 30 % chardonnay och 15 % pinot noir. Sortimentet består av åtta champagner, en kombination av historiska cuvéer och en kvartett vingårdschampagner som Vincent lanserat, samt en röd coteaux champenois. Utöver Grande Réserve, som är en blandning av alla tre druvsorterna, är samtliga cuvéer endruveviner.

 

La Garenne Rosé de Saignée görs på gamla rankor av meunier från vingården La Garenne i Treslon. Den är jäst på ekfat och framställd utan den malolaktiska jäsningen och utan dosage. Det här är årgång 2019 och det producerades 612 flaskor.

 

En mycket bra champagne.

 

Doft: Rabarber, lite dammiga kläder, blommor, blåbär, körsbär och blodapelsin.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och generös smak av söt rabarber och röd citrus.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar