Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 2 februari 2024

2005 Pierre Moncuit Cuvée Nicole Moncuit

(100 % chardonnay)

 

3 juni 2023 (hos Martin och Emma i Simrishamn)

 


 

Cuvée Nicole Moncuit från Pierre Moncuit görs på chardonnay från mycket gamla stockar i vingården Les Chétillons i Le Mesnil-sur-Oger. Efter buteljering får den generös tid på jästfällningen. Det är inte säkert att det gäller för den här flaskan, men enligt uppgift blev åtminstone vissa buteljer av den här årgången degorgerade i december 2016 med en dosage på 7 g/l.

 

Mycket, mycket bra!

 

Doft: Uttrycksfull, utvecklad och kryddig. Inslag av kex, glassrån med vaniljglass, citrus och några äpplen följs av mjölkchoklad, gräddkola och salmiak.

 

Smak: Utvecklad och generös smak som domineras av grillad citron och gräddkola.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Jag har tidigare druckit årgång 2004 av Cuvée Nicole Moncuit.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar