Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 3 februari 2024

Hambledon Première Cuvée (2014-bas)

(67 % chardonnay, 22 % pinot meunier, 11 % pinot noir)

 

3 juni 2023 (hos Martin och Emma i Simrishamn)

 


 

Den första flighten i vår blindprovning (BYOB) avslutas med den här – en av mina flaskor.

 

Hambledon Première Cuvée är det bästa engelska mousserande vin jag druckit. Det är otroligt bra och mycket champagnelikt. Därmed är det också den perfekta flaskan att smyga in i en blindprovning där det förväntas att det serveras champagne!

 

Jag hävdar aldrig att det är en champagne – man ska självklart aldrig ljuga, inte ens när det är blindprovning – men hela sällskapet av erfarna provare är helt övertygade om att det är champagne i glaset. Två av dem tycker dessutom att det är flightens bästa vin och det gissas på både Krug och Dom Pérignon. Likheten med dessa båda storheter har jag förvisso svårt att se, men det är tveklöst ett bra betyg.

 

Den här utgåvan av Première Cuvée är till största delen baserad på skörden 2014, med tillägg av fatlagrat reservvin. Okänt degorgeringsdatum, men dosagen uppgår till 2,5 g/l. Jag köpte flaskan på Systembolaget i december 2021.

 

Jag skrev mer om Hambledon och det här vinet när jag drack det första gången – se nedanstående länkade inlägg!

 

Doft: Uttrycksfull, rökig, kryddig och något fruktig doft med rostade toner. Inslag av skaldjur, petroleum, cantaloupe, honungsmelon och Refreshers.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak av citron, Refreshers och gröna äpplen. Fin syra och bra struktur.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2023-2032

 

Mina tidigare intryck av Hambledon Première Cuvée:

2013-bas: 86 (2020-07-23)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar