Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 30 november 2023

2006 Billecart-Salmon Le Clos Saint-Hilaire

(100 % pinot noir)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Le Clos Saint-Hilaire är en vingård med pinot noir som planterades 1964, som är belägen vid Billecart-Salmons egendom i Mareuil-sur-Aÿ. Det är en minutiöst skött odling med låga skördeuttag, där man tillämpar ett ekologiskt arbetssätt, en häst ersatt traktorn och en skock får betar mellan rankorna. Mellan 1988 och 1994 användes druvorna till att göra rött vin till roséchampagnen Cuvée Elisabeth Salmon, men från och med skörden 1995 bestämde man sig till slut för att göra en särskild champagne på druvorna från den ett hektar stora vingården. Efter premiärårgången har man även hunnit släppa 1996, 1998, 1999, 2002, 2003, 2005 och 2006.

 

Det här är aktuell årgång av champagnen. Flaskan blev degorgerad i november 2020 med en dosage på 2 g/l.

 

En mycket, mycket bra ung och väldigt lovande champagne!

 

Doft: Fruktig doft med inslag av gula äpplen, ek och lite brasa som följs av stenfrukt, honung, nötter och några körsbär.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med toner av citrus, diskreta äpplen och några nötter. Hög syra och härlig energi.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 

Mina intryck av tidigare årgångar av Le Clos Saint-Hilaire:

1995: 92 (2020-08-28)

1996: 93 (2023-01-03)

1998: 91 (2023-01-02)

2002: 92 (2022-10-22)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar