(100 % chardonnay)
25 mars 2023 (Café Live i Malmö)
En mycket intressant provning tar sin början. Vi kommer att prova 47 champagner från 31 olika clos. Samtliga champagner serveras halvblint i nio olika flighter, förutom aperitif och lunchchampagne som dricks öppet. Vi känner till vilka champagner som finns med i respektive flight, men inte i vilken ordning de serveras.
En clos är en inhägnad vingård, det vill säga en vinodling som omges av murar, häckar eller annan avgränsning mot omvärlden. Det speciella med en inhägnad vingård är att det ofta skapas ett särskilt mesoklimat i förhållande till världen utanför, samtidigt som murarna ger ett naturligt skydd mot väder och vind. Det ursprungliga syftet med själva inhägnaden var dock i de flesta fall snarare att hindra obehöriga som djur och andra tjuvar från att komma åt det som odlades. I många fall var det heller inte vindruvor man odlade från början, utan kanske potatis eller grönsaker.
Clos des Maladries från Étienne Calsac, med pestdoktorn på etiketten, är den första champagnen i den första flighten. Den är en av två champagner som jag känner igen i den här flighten. Den görs på chardonnay från den lilla muromgärdade vingården på 0,16 hektar, belägen bakom Étiennes farmor och farfars hus i Avize. Flaskan blev degorgerad i september 2021 utan dosage.
Det här är en härlig ung champagne!
Doft: Generös, kryddig, komplex och fint oxiderad. Inslag av citrus, gröna äpplen, päron, öl, jäst och glögg.
Smak: Ung, fruktig, frisk, mycket torr och komplex. Omogna päron, svarta vingummin och svarta vinbär.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2027-2033
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar