Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 3 november 2023

2017 Étienne Calsac Clos des Maladries

(100 % chardonnay)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

En mycket intressant provning tar sin början. Vi kommer att prova 47 champagner från 31 olika clos. Samtliga champagner serveras halvblint i nio olika flighter, förutom aperitif och lunchchampagne som dricks öppet. Vi känner till vilka champagner som finns med i respektive flight, men inte i vilken ordning de serveras.

 

En clos är en inhägnad vingård, det vill säga en vinodling som omges av murar, häckar eller annan avgränsning mot omvärlden. Det speciella med en inhägnad vingård är att det ofta skapas ett särskilt mesoklimat i förhållande till världen utanför, samtidigt som murarna ger ett naturligt skydd mot väder och vind. Det ursprungliga syftet med själva inhägnaden var dock i de flesta fall snarare att hindra obehöriga som djur och andra tjuvar från att komma åt det som odlades. I många fall var det heller inte vindruvor man odlade från början, utan kanske potatis eller grönsaker.

 

Clos des Maladries från Étienne Calsac, med pestdoktorn på etiketten, är den första champagnen i den första flighten. Den är en av två champagner som jag känner igen i den här flighten. Den görs på chardonnay från den lilla muromgärdade vingården på 0,16 hektar, belägen bakom Étiennes farmor och farfars hus i Avize. Flaskan blev degorgerad i september 2021 utan dosage.

 

Det här är en härlig ung champagne!

 

Doft: Generös, kryddig, komplex och fint oxiderad. Inslag av citrus, gröna äpplen, päron, öl, jäst och glögg.

 

Smak: Ung, fruktig, frisk, mycket torr och komplex. Omogna päron, svarta vingummin och svarta vinbär.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar