Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 28 november 2023

1998 Clos des Goisses

(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Den sjunde flighten vid den omfångsrika closprovningen inleds med en välutvecklad Clos des Goisses 1998. Det här är den äldsta champagnen i flighten och därmed enkel att identifiera i den halvblinda provningen.

 

Den 5,5 hektar stora vingården Clos des Goisses i Mareuil-sur-Aÿ har närmast unika förutsättningar att producera perfekt mogna druvor år efter år. Det är därför ingen slump att den gett upphov till Champagnes äldsta vingårdsbetecknade champagne – som görs nästan varje år. För den som vill läsa mer om både vingården och champagnen Clos des Goisses, så skrev jag ett förhållandevis ambitiöst inlägg 2018.

 

Det här är en fantastisk och tydligt färdigutvecklad champagne. Den presterar bättre idag jämfört med när jag provade den i stora Clos des Goisses-provningen 2018. Flaskan blev degorgerad i februari 2008 med en dosage på 4,5 g/l.

 

Doft: Utvecklad doft med inslag av kex, brioche, bokna äpplen, torkad frukt och svamp.

 

Smak: Utvecklad smak av kex, bokna äpplen och mogen gul frukt.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2016-2023

 

Mina tidigare intryck av Clos des Goisses 1998:

2018-10-13: 89

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar